Hästar gör barn lyckliga

Funderar du på att skaffa en ponny till ditt barn? Det kanske inte är någon dum idé. Nu är det nämligen vetenskapligt bevisat att hästar gör barn lyckliga. Det är en forskningsstudie från Washington State University har kommit fram till att hästar har en positiv inverkan på barn. Dom påstår sig vara den första vetenskapliga forskningen som undersöker integration mellan hästar och barn. Det som undersöks är effekterna på steroidhormonet kortisol, som ofta utsöndras i samband med stress.

130 barn i åldern 11-13 deltog under ett tolv veckor långt läroprogramprogram i två års tid. 90 minuter i veckan så fick barnen umgås och lära sig om hästars beteenden, skötsel och ridning. Kortisolnivåer mättes genom salivprover och man kunde slå fast vid att de barn som deltagit i detta projekt hade märkbart lägre nivåer av stresshormonet än övriga barn som inte deltagit i programmet. Detta märktes tydligast på eftermiddagen då stress vanligen uppkommer.

Positiva ändringar i beteende syntes inte enbart under projektets gång, utan även lång tid efteråt. Forskningsledare Doktor Patricia Pendry sa till tidningen Horse and Hound att hennes upptäckter har gett vetenskaplig status till de som håller på med terapeutisk ridning och hästhållning. Även till föräldrar har rapporten ett positivt inflytande från den här typen av program.

Kanske dags att ge efter och köpa den där ponnyn som barnen har tjatat om? Åtminstone så kan det vara en god idé att låta ditt barn börja umgås med hästar och kanske börja rida. Det är tidigare känt att hästar ger oss en lugnande och ansvarsfull effekt, men nu är det alltså också vetenskapligt bevisat att dem får oss att må bra.

Comments are closed.