Lek & bus

Under de senaste åren har vi fått ganska många ställen dit föräldrar kan åka med sina barn, där de kan leka och njuta av naturen och djuren. För många som bor i storstaden så finns inte denna möjlighet, en möjlighet att bara gå utanför dörren så kommer man till natur och skog.

Därför har en del människor tagit initiativ och skapat speciella platser dit man kan åka. Som en gård med hästar och djur, där barnen kan ha kul tillsammans med andra barn. Det ger så otroligt mycket och nästan alla barn uppskattar det. Tänk dig ett barn som aldrig har sett en häst, gris eller ett får förut. Det blir säkert en helt magisk upplevelse för barnet. Visst, tv och filmer har säkert visat upp något djur men det är stor skillnad att se ett i verkligheten.

Barn mår bra av att vara ute i naturen och att umgås med djur. Att leka och busa samt interagera med djuren. Det är ett steg in i vuxenvärlden och i det sociala livet. Man lär sig att känna empati och ta ansvar.

En annan populär företeelse som är roligt för barnen är alla nya lekland som har startat runt om i Sverige. Det är speciella lokaler som har specialanpassats för att barn ska kunna springa och leka helt fritt, också en bra sak för barn som lever i en storstadsmiljö. Vad är ett lekland för barn?

Dessa finns ofta på industriområden då det kräver en stor lokal, om man vill ha en passande storlek så återfinns dessa i regel alltid vid ett industriområde. Där har man byggt olika ställningar som barnen kan klättra i. Ställningarna består av klätterväggar, ruschkanor, tunnlar och andra roliga saker. Sedan finns det också stora öppna ytor som barnen kan röra sig fritt på. Även aktiviteter med cyklar, skridskobanor med konstgjort is av plast kan också förekomma. Det brukar vara skilda avdelningar som är uppdelade på ålder. Barn upp till 2-5 års ålder har en hörna med aktiviteter som enkelt kan övervakas av föräldrar, medan en annan avdelning är som en labyrint där äldre barn kan vistas.

Det är en otrolig och spännande ide som har fått en stor genomslagskraft i Sverige. Det finns idag minst ett lekland i varje stad.

Vi får inte glömma alla roliga äventyrland som finns. De flesta äventyrsbad och parker har en lång historia och har funnits mycket längre än dagens lekland. T.ex. Astrid Lindgrens Värld som vi hittar i Vimmerby i Emils hemtrakter är en av Sverige mest attraktiva äventyrsland. Här tas barnen med på ett oförglömligt äventyr in i sagovärlden. Här får barnen möta Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Karlsson på Taket, Bröderna Lejonhjärta, Madicken, Ronja Rövardotter, Rasmus på luffen och Saltkråkan.

High Chaparral är också ett bra ställe för lek och bus. Detta äventyrland ligger i Kulltorp i Jönköpings län. Tema är vilda västern och här träffar man på cowboys, indianer, pälsjägare och mexikaner. High Chaparral är känd för sin verklighetstrogna miljö där det finns många skådespelare går utklädda i tidstypiska kläder och interagerar med barnen. Den mest omtalade aktiviteten på High Chaparral är tågrånet.