Vuxna med hästintresse: Konsten att spela på trav

travsport

Att spela på hästar har en lång historia bakom sig i Sverige. Denna nobla sport var den enda som fanns tillgänglig att lagligt spela på innan lotteri, casino och sportbets fick sitt stora genombrott. Folk som spelar på hästar säger ofta att det som gör travsport så lukrativt har att göra med hästens urkraft och snabbhet kombinerat med känslan av att allt står på spel.

I en första anblick kan det verka som om travsport är en komplex sport att spela på, där både människa, häst och travbana måste tas i beaktning. Det är därför vi kommer lista hur och var du kan påbörja, förhoppningsvis, din nya favoritsyssla.

Hur man spelar på hästar

Många ryggar tillbaka när de hör krångliga termer och begrepp som travsporten använder. Men det är lättare än vad man tror. Till din hjälp finns det alltid utmärkt vilken häst som man tror kommer vinna, denna kallas ”favorit” och ger minst i odds. Känner du dig manad kan du spela på ett enskilt lopp eller gå för de större vinsterna på streckspelen. Nedanför listar vi de olika spelen du kan göra och hur de genomförs.

  • Vinnare i enskilt lopp – Denna typen av spel är väldigt simpel. Du har en magkänsla för vilken häst som kommer först i mål och sätter ditt spel.
  • Plats i enskilt lopp – Här garderar du dig lite, med sämre utbetalning, genom att satsa på att din häst kommer topp 3 (eller topp 2 om det är mindre än sex eller färre hästar).
  • Dagens dubbel och liknande spel – Liknar vinnare i enskilt lopp med dubbelt. Här satsar du på två vinnare i två olika lopp. Finns även som V1-6.
  • Streckspel – Det är dessa spel som ofta generar de stora stålarna. V75 är lördagsspelet där du gissar vinnare i 7 lopp där utbetalning sker på 5, 6 eller 7 rätt. V86 är onsdagsspelet som utgörs i 8 lopp där utbetalning sker på 6,7 eller 8 rätt. Vissa tävlingsdagar erbjuder de V65 eller V64 där du maximalt kan få 6 rätt.

Alla stora loppen avgörs på Solvalla i Stockholm. Solvallas travbana räknas som Nordens bästa och folk från hela världen vallfärdar hit för att se sina favoriter springa ikapp med hästar från hela världen.

Måste jag vara på plats för att kunna spela?

Att vara på plats är alltid att rekommendera då atmosfären under tävlingsdagarna är mäktig. Under de stora loppen samlas det uppemot femtiotusen åskådare för att tillsammans heja fram sin favorit och tjäna en slant.

Om du inte har möjlighet att vara på plats så finns det många alternativ till hur du lägger dina spel. Du kan välja att gå in till din lokala spelbutik där all information från loppen erbjuds för att ge dig mer kött på benen. Men även om du inte har möjligheten att svänga inom dessa butiker finns det tillgängligt att spela på internet. Hos ATG ligger alla spel uppe som de hade gjort på plats eller i spelbutiken, vilket underlättar för många. Som det ser ut i dagsläget är det bara ATG som tillåts erbjuda odds på svensk trav, men med nya regleringar på kommande lär det inte räcka länge tills även andra aktörer inom spelbranschen kan erbjuda travodds på nätet.

Nu återstår bara att sätta på dig tänkarhatten och tänka väl över dina val innan du bestämmer dig. Vill du spela säkert eller vill du gå för de stora slantarna?

Barn med autism mår bra av hästar

I Hippsons artikel så kan vi läsa om barn med autism som blir positivt påverkade av att umgås med hästar. I försöken att hjälpa och behandla personer med ASD, autismspektrumstörning, har varierat mycket. Särskilt då personernas problem varierar väldigt mycket, allt från sociala interaktioner och kommunikation, till repetitiva beteenden. Forskare har nu kommit fram till att hästunderstöd terapi ger ett lovande resultat, eftersom en långsam relation till hästen byggs upp. I kombination med den fysiska prestationen att rida och vara i stallet så har man sett förbättringar i den sociala förmågan, koncentrationsförmågan och även självförtroendet.

I en Amerikans forskningsstudie har man jämfört 25 barn mellan 4-15 år med ASD. 13 av dem fick terapi med hästar och de resterande 12 fick en annan form av terapi som är utformat att utbilda och stärka barn med ASD. Under studien så fick både föräldrar och barn vara med och tycka till hur det gick, man försökte även mäta barnens självförtroende samt hur bra det fungerade i familjen.

Positivt resultat i studien

Föräldrarna fick rapportera förbättringar inom sju olika områden. Både föräldrar och barn upplevde alla en ökad livskvalité på flera punkten. Barnen i hästgruppen fick ett ökat självförtroende och ”generellt beteende”, men den tydliga skillnaden mellan grupperna var att de barnen som hållit på med hästar hade en förbättrat sin fysiska förmåga rejält medan den andra gruppen stod kvar på samma nivå. Forskarna skrev i sin rapport att mer forskning skulle behövas, för att förstå exakt vad det är som hästarna gör för dessa barn. Men att det också var tydligt i var tydligt i studien att hästarna gav en positiv effekt på dessa barn.

Hööks Hästsport – Störst i Norden

Hööks Hästsport är den ledande kedjan i Skandinavien inom hästsport och säljer allt för ryttare, häst och hund till bra priser. I deras sortiment hittar du allt från hjälmar, ridbyxor, sadlar, träns, täcken till olika sorters salvor och ridkläder. De har även ett stort sortiment för hundar så som hundbäddar, matskålar, täcken, leksaker och agilitytillbehör. Varje år ger Hööks ut två kataloger där de förnyar sitt sortiment inför varje ny årstid, Vår/Sommarkatalogen kommer i början av året och i slutet på sommaren brukar Höst/Vinterkatalogen dyka upp. Hööks säljer allt från de lite dyrare hästsportmärkena till sina egna märken till bra pris, vilket gör att de vänder sig till både nybörjaren och den mer rutinerade ryttaren.

Hööks har idag ett stort antal butiker i Sverige, Norge, Danmark och Finland samt försäljning i sin webbutik.  De omsätter ca 425 miljoner SEK och har ca 350 medarbetar som arbetar inom koncernen. Deras arv av kunskap, produktutveckling och service ligger ca 80 år tillbaka i tiden.

Hööks historia

Det hela började 1931 som ett litet sadelmakeri i Ekersjö, sedan har företaget växt och expanderat till att 1976 bli Hööks Hästsport AB. Det var Hööks styvfar Oscar Waern som startade sadelmakeriet då det under kriget var en stor efterfrågan på sadlar och selar. Att använda hästar som fritidsaktivitet var mycket ovanligt då det var inom armén och jordbruket som de användes på denna tid.

Oscar Waern blev med sitt sadelmakeri känd över hela Norden och hade ca 100 anställda i sju olika verkstäder, där det framförallt tillverkades sadlar och selar till armén. Under 50-talet minskade hästarna i armén, men under 70-talet genomgick ridsporten istället en stor förvandling till att bli en folksport vilket medförde att hästarna återigen ökade i antal. 1976 Köpte Bengt Höök företaget av sin far och Hööks Hästsport var då fött.

Shetlandsponnyn

Shetlandsponnyn, eller ”Shettis” som vi brukar förkorta namnet på rasen är nog den ponny som de flesta startar sin karriär på i ung ålder. Rasen härstammar som man hör på namnet, från Shetlandsöarna utanför Skottland och är en av våra minsta hästraser. Deras ursprung är relativt okänt, men man tror att dem härstammar från skandinaviska ponnyer och ponnyer som fördes in från Asien under 200-100 talet f. Kr. Genetiska testar har dock påvisat att ponnyn kan komma att härstamma från den utdöda, primitiva tundrahästen genom den snarlika Yakutponnyn från Ryssland som kom till öarna. Detta då inlandsisen runt 8000 f. Kr förband Norge med Shetlandsöarna.

Under 1800-talet så använde man shetlandsponnyn för att transportera torv och senare även i gruvorna. Med sin mankhöjd var ponnyn lämplig att arbeta i de enbart 120 cm höga gångarna, då man 1847 enligt lag förbjöd kvinnor och barn att arbeta i gruvorna.  Ofta fick ponnyerna jobba hela sitt liv i gruvorna utan att se dagsljuset.

Shetlandsponnyn idag

Numera använda rasen som ridponny för barn, till körning, ponnygalopp, ponnytrav och även utställning. I djurparker är ponnyn också vanlig, samt som handikapphäst och inom terapin. Många använder också ponnyn som sällskap till större hästar, då rasen med sin storlek är billigt i drift. Helt enkelt en väldigt användbar häst i ett litet format.

Shetlandsponnyn är en lättfödd, men sund ras som är lätthanterad även om det den kan ha ett egensinnigt temperament. Mankhöjden brukar sällan överstiga 107 cm, men i förhållande till sin storlek så är shetlandsponnyn ett av världens starkaste hästdjur. En mindre variant av rasen som aldrig överstiger 85 cm kallas för mini Shetland. Alla färger utom tigrerad är tillåten som rasstandard och de vanligaste färgerna är fux, svart och brun. Skäck och skimmel är färger som också förekommer ganska ofta.

Hästar gör barn lyckliga

Funderar du på att skaffa en ponny till ditt barn? Det kanske inte är någon dum idé. Nu är det nämligen vetenskapligt bevisat att hästar gör barn lyckliga. Det är en forskningsstudie från Washington State University har kommit fram till att hästar har en positiv inverkan på barn. Dom påstår sig vara den första vetenskapliga forskningen som undersöker integration mellan hästar och barn. Det som undersöks är effekterna på steroidhormonet kortisol, som ofta utsöndras i samband med stress.

130 barn i åldern 11-13 deltog under ett tolv veckor långt läroprogramprogram i två års tid. 90 minuter i veckan så fick barnen umgås och lära sig om hästars beteenden, skötsel och ridning. Kortisolnivåer mättes genom salivprover och man kunde slå fast vid att de barn som deltagit i detta projekt hade märkbart lägre nivåer av stresshormonet än övriga barn som inte deltagit i programmet. Detta märktes tydligast på eftermiddagen då stress vanligen uppkommer.

Positiva ändringar i beteende syntes inte enbart under projektets gång, utan även lång tid efteråt. Forskningsledare Doktor Patricia Pendry sa till tidningen Horse and Hound att hennes upptäckter har gett vetenskaplig status till de som håller på med terapeutisk ridning och hästhållning. Även till föräldrar har rapporten ett positivt inflytande från den här typen av program.

Kanske dags att ge efter och köpa den där ponnyn som barnen har tjatat om? Åtminstone så kan det vara en god idé att låta ditt barn börja umgås med hästar och kanske börja rida. Det är tidigare känt att hästar ger oss en lugnande och ansvarsfull effekt, men nu är det alltså också vetenskapligt bevisat att dem får oss att må bra.

Åk på en ridsemester med barnen

När du tänker semester med barnen så kanske första tanken är något nöjesfält, utlandssemester eller hyra stuga någonstans. På dessa ställen får barnen en massa stimuli från åkattraktioner, vattensporter och andra fart och fläng aktiviteter som håller barnens tristess borta. Umgås man verkligen sådana här gånger? Finner lugn och ro tillsammans? Varvar ner? Nä, egentligen inte för dagarna är förmodligen proppade med olika aktiviteter. Ett tips från oss är då att istället åka på en ridsemester med, det lite äldre barnen, genom ett landskap som verkligen tar andan ur en.

Långritt i vindelfjällen

http://www.fjallhasten.se/expedition-vindelfjallen/

Vill du tillsammans med barnen ha den ultimata naturupplevelsen och uppleva lugnet som uppstår när man är på fjället. På ryggen på en islandshäst beger ni er därför ut på en expedition som tar sin början i Ammernäs och sedan över björkskogen uppåt kalfjället. Övernattningarna sker i träkåtor på fjällen. Middagen som alla hjälps åt med intas framför öppen eld vid kåtan, kanske blir det älgfärs eller öring. Nästa dag så går turen vidare förbi Marsivagge som är ett fågelskyddsområde, här finns bl a. fjällvråk, ripor och även kungsörnar. Turen går sedan vidare genom högfjällsdalgången Skebleskalet och sedan vidare norrut, till fiskrika Dukkejaure och sedan österut mot Daldavardo och Björkfjället.

Detta är en upplevelse utöver det vanliga och kommer att ge både dig och barnen en upplevelse för livet. Frisk och klar luft, ljudet av hästhovar som möter fjällmark och småprat från hästryggen och framför brasan på kvällen. Det blir inte mer mindfullnes än så här, man blir helt enkelt ett med naturen. Så byt ut Gröna lund mot Häst på fjäll ett år, inte en chans att du ångrar dig.

Turerna går på sommaren och priserna varierar efter hur lång tid ni vill vara ute. Allt från en övernattning till att vara ute över en vecka.

Ta ett lån för att köpa häst

Just nu är det enkelt för alla att ta lån. Vad lånet är till spelar igen roll egentligen, eftersom det idag finns många lån som kan tas utan säkerhet. Det enda som är de absoluta kraven, är att du har ett jobb med en fast inkomst samt att du är 18 år fyllda. Många tar idag lån för att köpa bil eller hus, men en del tar det också enbart för att exempelvis åka på en drömsemester. Sedan finns det alla de som älskar hästar, vilket är en väldigt populär sport. Att köpa en häst, om man nu helt plötsligt hittar sin drömhäst till salu någonstans kan vara något som man inte har råd med utan att ta ett lån.

En del människor säger att det är dumt att ta ett lån för att köpa häst andra gör som tidigare beskrivits, och tar ett lån för en semester. Vilket som är dumt kan diskuteras. Kanske inget av de olika låneorsakerna. Vad man däremot måste tänka på när man tar ett lån är att det finns tillräckligt med pengar eller inkomst att betala tillbaka lånet. Det är ju något som gäller i alla fallen av de låneorsaker man kan tänkas ha.

Lite speciellt att ta ett lån för att köpa häst

Att köpa en häst är ett stort steg. Du köper ett levande ting som kräver redskap, plats och skötsel. Ska du dessutom ta ett lån för att köpa häst så är det bäst att vara på säkra sidan. Det första du måste tänka på är att din vardagsekonomi inte kommer att bli lidande, och att du kan betala alla räkningar samt den extra kostnad som ditt extra lån kommer att medföra.

I ett andra skede så måste du tänka på alla de extrakostnader som tillkommer vid köp av en häst. Du måste ha en stallplats för hästen, vilken du kanske behöver betala hyra för. Det kommer även att behövas mat och redskap för skötsel av din häst. När du har en häst så kommer du också att behöva en försäkring, som även den kommer att bli en extra avgift.

Det finns dock gott om banker och låneinstitut som kan ge dig det lån du behöver, men du ska även tänka på att gå till Agrias hemsida, där du hittar en checklista på vad du ska kolla upp innan ditt hästköp. Du finner även det viktiga köpekontraktet som kan laddas ned och användas vid köp.

Har du nu koll på din ekonomi och vet att du har råd med alla dessa ting, så är det bara att gå vidare och ta ditt lån.

Populära Hästmagazinet lägger ner

Hästmagazinet som varit en populärt månadsmagasin för alla hästintresserade i Sverige, tackar för sig och lägger ned sin fortsatta verksamhet i tidningsbranschen. Just nu kan du finna det senaste och sista Hästmagazinet som berör allt om hästar och dressyr fram till februari. Nedläggningen rör även Islandshästmagazinet, som även det kommer att läggas ned.

Som ersättning för Hästmagazinet kommer fyra stycken hemsidor att finnas, där du kan finna daglig information om allt som rör hästar. Dessa är Cheval, Hippson, Ridsport och SvRF. Det kommer även att finnas information för och om hästföretag, och företagande inom hästsport hos Land Lantbruk och ATL.

Som vi tidigare sett, och väl känner till så söker allt fler sin information på Internet. Detta leder till något som går under benämningen ”tidningsdöden”, och är även det som har drabbat både Hästmagazinet och Islandshästmagazinet.

År 2000 kom det första numret av Hästmagazinet ut, och har sedan dess varit en populär tidskrift för alla Sveriges hästintresserade. Nu har det gått så långt att de flesta av Hästmagazinets prenumeranter söker, och läser deras information på Internet och tidningen har tappat i lösnummerförsäljning så pass mycket att det inte lägre lönar sig att fortsätta. I och med tappet i försäljning går det heller inte längre att hålla samma kvalitet som tidigare på tidningen, varvid valet av att avsluta Hästmagazinet tagits.

På Hästmagazinets hemsida, hastmagazinet.com finns en utförlig artikel om varför Hästmagazinet lägger ned sin verksamhet, samt vad som finns för att ersätta denna, under 14 långa år, populära tidskrift. Hästmagazinet rekommenderar chevalmedia.se, som kommer att ha samma upplägg och ge all den information som det tidigare Hästmagazinet du vant dig vid att läsa.

Fullständig information om Hastmagazinet, och deras nedläggning hittar du på www.hastmagazinet.com

Leo´s Lekland. Nordens största partyplats för dina barn

Vi gillar alla att skämma bort våra barn med något riktigt roligt och oväntat. Det kan du göra med ett besök på Leo´s Lekland vare sig du vistas i Sverige, Norge eller Danmark. Leo´s Lekland i Sverige finns att besöka på 13 olika platser från norr till söder i vårt avlånga land. Det är aldrig för långt till ett av Leo´s Leklands attraktionsplatser.

Det roligaste är om du tar med dig dina barn till Leo´s Lekland under en helg eller lovdag då barnen har möjlighet att träffa Leo själv. Leo finns alltid för alla att träffa varje helg och lovdag mellan klockan 13.30 till 15.30, med reservation för eventuell tidsförändring.

Detta finns att göra på Leo´s Lekland

På Leo´s Lekland finns det garanterat någon attraktion som passar alla. Här hittar du gigantiska boll hav, hisnande tunnlar och rutschkanor, klätterställningar, trampoliner. Ja , det finns helt enkelt inget stopp på allt som kan hittas på detta fantastiska lekland.

För att se allt du kan hitta på Leo´s Lekland, så kan du enkelt kika in på deras hemsida där du hittar ett stort galleri av bilder på många av de härliga och roliga attraktionerna som finns att tillgå. Du kan även följa Leo´s Lekland genom deras You Tube kanal, där du finner en stor mängd med olika videos på hur roligt det kan vara att besöka Leo´s Lekland.

Lokala bilder på de attraktioner som finns på olika orter går också att hitta via deras Facebook sida. Nu har det även öppnats Leo´s största Lekland på Mätslingan 2 i Täby.

Utöver alla attraktioner så finns det en stor restaurang och café på alla lekland där det finns mat och dryck för alla magar. På Leo´s Lekland arrangerar de även barnkalas och arrangemang för grupper och föreningar. Mera information hittar du på Leo´s Lekland.

Hitta barnprogram på YouTube

Barnprogram är en viktig del av livet för våra små och stor barn. Även en del vuxna gillar olika barnprogram och animerad film. Detta finns det en hel djungel av på Internet idag. Det är lätt att tillgå och har inga restriktioner mer en för de som tar hänsyn till de lager och regler som gäller angående copyrightskyddad material.

YouTube är världens största media på Internet när det gäller såväl privata film och informationskanaler som uppladdade filmer, barnfilmer och musik. Här finns allt att finna bara genom att söka på det namn man vill. YouTube är ett fritt media där du själv kan skapa ett konto med en kanal, där du väljer vad som ska laddas upp för att kunna ses av omvärlden.

Barnprogram är lätt att hitta, och YouTube har blivit en ersättare av den gamla TV:n för våra barn.

Det finns idag mycket information om hur skadligt det kan vara för våra barn att bli sittandes för många timmar framför dator och rörliga media i tidig ålder, och detta har växt till ett problem som skapar debatt rörande våra barns fantasi, koncentration och utveckling utanför den moderna mediala värld vi lever i.

Hur kan dessa många kanaler med copyrightskyddat material finnas kvar

You Tube blir lätt ett påhoppat media i och med sin storlek när det gäller regler och lagar, och det är just det där med storleken som har betydelse i detta fall. Med så många kanaler är det omöjligt att manuellt kontrollera alla kanaler och dess innehåll.

Detta har både för och nackdelar, då det kan vara en fördel att enkelt kunna välja de program du vill att dina barn ska se när det passar dem och dig. Nackdelen med detta ligger i att i ett för stort medialt nätverk med okontrollerat innehåll blir försäljning och vinster för musik och filmindustrin lidande.