Shetlandsponnyn

Shetlandsponnyn, eller ”Shettis” som vi brukar förkorta namnet på rasen är nog den ponny som de flesta startar sin karriär på i ung ålder. Rasen härstammar som man hör på namnet, från Shetlandsöarna utanför Skottland och är en av våra minsta hästraser. Deras ursprung är relativt okänt, men man tror att dem härstammar från skandinaviska ponnyer och ponnyer som fördes in från Asien under 200-100 talet f. Kr. Genetiska testar har dock påvisat att ponnyn kan komma att härstamma från den utdöda, primitiva tundrahästen genom den snarlika Yakutponnyn från Ryssland som kom till öarna. Detta då inlandsisen runt 8000 f. Kr förband Norge med Shetlandsöarna.

Under 1800-talet så använde man shetlandsponnyn för att transportera torv och senare även i gruvorna. Med sin mankhöjd var ponnyn lämplig att arbeta i de enbart 120 cm höga gångarna, då man 1847 enligt lag förbjöd kvinnor och barn att arbeta i gruvorna.  Ofta fick ponnyerna jobba hela sitt liv i gruvorna utan att se dagsljuset.

Shetlandsponnyn idag

Numera använda rasen som ridponny för barn, till körning, ponnygalopp, ponnytrav och även utställning. I djurparker är ponnyn också vanlig, samt som handikapphäst och inom terapin. Många använder också ponnyn som sällskap till större hästar, då rasen med sin storlek är billigt i drift. Helt enkelt en väldigt användbar häst i ett litet format.

Shetlandsponnyn är en lättfödd, men sund ras som är lätthanterad även om det den kan ha ett egensinnigt temperament. Mankhöjden brukar sällan överstiga 107 cm, men i förhållande till sin storlek så är shetlandsponnyn ett av världens starkaste hästdjur. En mindre variant av rasen som aldrig överstiger 85 cm kallas för mini Shetland. Alla färger utom tigrerad är tillåten som rasstandard och de vanligaste färgerna är fux, svart och brun. Skäck och skimmel är färger som också förekommer ganska ofta.

Comments are closed.