Svenska hästraser

Gotlandsruss

Gotlandsrusset, som även kallas Skogsbagge, har sitt ursprung på Gotland och är en gammal ras som har funnits på ön ända sedan järnåldern. Fortfarande finns det halvvilda Gotlandsruss kvar på Gotland, de lever i stora flockar på Lojsta hed. Ponnyn är en mycket populär hästras bl. a inom ponnytravet, ridskolan, dressyren och fälttävlan. Men främst är det väl på ponnytravet som den sticker ut. Gotlandsrusset är en mycket snabb travare och tävlar inom speciella ponnyklasser.

För att kunna stambokföras som Gotlandsruss ska hästen mäta mellan 115- 130 centimeter i mankhöjd, idealet är 123-126 centimeter. Det finns också krav på vad Gotlandsrusset har för färg på sin päls, skimmel och blackfärgen finns inte inom rasen och godkänns därför inte som renrasigt Gotlandsruss.

Russet kanske ser liten och späd ut men hästen är otroligt stark och kan bära även tyngre ryttare på sin rygg. Hästen har ett stabilt och lätthanterligt temperament och är därför en mycket populär och älskad häst.

Nordsvensk

Nordsvensken är en hästras som utvecklats i Sverige ur gamla Skandinaviska arbetshästar som alla från början härstammar från den primitiva Skogshästen. Nordsvensken är lugn och snäll i temperamentet och är därför en mycket populär ridhäst. Hästen används också inom de mindre jordbruken och inom skogsbruket som arbetshäst. Det finns två typer av Nordsvensken, dels den tyngre varianten som kallas brukshäst också nordsvenskarna inom travet som ingår i begreppet kallblodig travare.

I kategorin kallblodig travare ingår också den norska Dölehästen och den finska kallblodstravaren. Hästarna avlas runt mellan varandra och är ganska uppblandade och detta är också anledningen till att de inte längre kallas nordsvenska travare. De kallblodiga travarna finns i dag endast i Sverige, Norge och Finland. Kända kallblodiga travare är Järvsöfaks som vunnit det mesta och även blivit framröstad till årets häst flera gånger. En annan är Feseth Lynet, också travare, som är en svensk-norsk korsning med Järvsö Faks som pappa och Bork Rigel som morfar.

Svensk ridponny

Den svenska ridponnyn är en ras som är under utveckling i Sverige. Aveln kring svensk ridponny är en relativt ny företeelse som började runt 1990 för att ta tillvara på både svenskfödda och inhemska korsningsraser och sedan kunna avla fram en inhemsk ponnyras. Rasen är menad att vara lämplig för ridsportens alla grenar. I dag kan du registrera en häst som svensk ridponny. Hästen passar också väldigt bra som ridskolehäst.

Svenskt varmblod

Är en ras som utvecklats i Sverige från Svenska lanthästen. Hästen är en av världens främsta i grenarna hoppning, fälttävlan, körning och dressyr. Hästen mäter en mankhöjd på mellan 155-175 centimeter. Den har ett väldigt brett användningsområde och används i dag som ridskolehäst, fritidshäst och som tävlingshäst. Hästrasen är väldigt vacker och ståtlig. Det Svenska varmblodet varierar stort i färgskalan och finns som helbrun, svart, skimmel och fux. Kända svenska varmblod är Commander Crow som är uppfödd av travtränaren Petri Puro och som bl. a röstades fram som årets häst inom travet, en annan är Ina scot som skrev historia genom att vinna Prix d Amerique med svenska kvinnliga catchdrivern Helene A Johansson.