Vuxna med hästintresse: Konsten att spela på trav

travsport

Att spela på hästar har en lång historia bakom sig i Sverige. Denna nobla sport var den enda som fanns tillgänglig att lagligt spela på innan lotteri, casino och sportbets fick sitt stora genombrott. Folk som spelar på hästar säger ofta att det som gör travsport så lukrativt har att göra med hästens urkraft och snabbhet kombinerat med känslan av att allt står på spel.

I en första anblick kan det verka som om travsport är en komplex sport att spela på, där både människa, häst och travbana måste tas i beaktning. Det är därför vi kommer lista hur och var du kan påbörja, förhoppningsvis, din nya favoritsyssla.

Hur man spelar på hästar

Många ryggar tillbaka när de hör krångliga termer och begrepp som travsporten använder. Men det är lättare än vad man tror. Till din hjälp finns det alltid utmärkt vilken häst som man tror kommer vinna, denna kallas ”favorit” och ger minst i odds. Känner du dig manad kan du spela på ett enskilt lopp eller gå för de större vinsterna på streckspelen. Nedanför listar vi de olika spelen du kan göra och hur de genomförs.

  • Vinnare i enskilt lopp – Denna typen av spel är väldigt simpel. Du har en magkänsla för vilken häst som kommer först i mål och sätter ditt spel.
  • Plats i enskilt lopp – Här garderar du dig lite, med sämre utbetalning, genom att satsa på att din häst kommer topp 3 (eller topp 2 om det är mindre än sex eller färre hästar).
  • Dagens dubbel och liknande spel – Liknar vinnare i enskilt lopp med dubbelt. Här satsar du på två vinnare i två olika lopp. Finns även som V1-6.
  • Streckspel – Det är dessa spel som ofta generar de stora stålarna. V75 är lördagsspelet där du gissar vinnare i 7 lopp där utbetalning sker på 5, 6 eller 7 rätt. V86 är onsdagsspelet som utgörs i 8 lopp där utbetalning sker på 6,7 eller 8 rätt. Vissa tävlingsdagar erbjuder de V65 eller V64 där du maximalt kan få 6 rätt.

Alla stora loppen avgörs på Solvalla i Stockholm. Solvallas travbana räknas som Nordens bästa och folk från hela världen vallfärdar hit för att se sina favoriter springa ikapp med hästar från hela världen.

Måste jag vara på plats för att kunna spela?

Att vara på plats är alltid att rekommendera då atmosfären under tävlingsdagarna är mäktig. Under de stora loppen samlas det uppemot femtiotusen åskådare för att tillsammans heja fram sin favorit och tjäna en slant.

Om du inte har möjlighet att vara på plats så finns det många alternativ till hur du lägger dina spel. Du kan välja att gå in till din lokala spelbutik där all information från loppen erbjuds för att ge dig mer kött på benen. Men även om du inte har möjligheten att svänga inom dessa butiker finns det tillgängligt att spela på internet. Hos ATG ligger alla spel uppe som de hade gjort på plats eller i spelbutiken, vilket underlättar för många. Som det ser ut i dagsläget är det bara ATG som tillåts erbjuda odds på svensk trav, men med nya regleringar på kommande lär det inte räcka länge tills även andra aktörer inom spelbranschen kan erbjuda travodds på nätet.

Nu återstår bara att sätta på dig tänkarhatten och tänka väl över dina val innan du bestämmer dig. Vill du spela säkert eller vill du gå för de stora slantarna?

Comments are closed.